Přehřátá rýže ponechaná v chladničce několik hodin může způsobit otravu trávicího traktu. Britská národní zdravotní služba (NHS) varuje před konzumací.
Jak se ukázalo, zahřátá rýže, která byla předtím vařena, může negativně ovlivnit naše zdraví. Rýže vařená v pytlích může být také škodlivá, protože plastové sáčky obsahují toxickou látku bisfenol A.
Při nesprávném skladování rýže mohou zrna obsahovat spory, které se rychle množí a ani vaření je nezničí. Pokud zbytek vařené rýže zůstane na sporáku a zůstane dlouho stát při pokojové teplotě, je velmi pravděpodobné, že v ní začnou růst bakterie. Takto konzumovaná rýže může způsobit průjem, zvracení a další zažívací potíže.
Otrava je způsobena bakterií Bacillus cereus. Podle NHS největší riziko nákazy této bakterie pochází z konzumace čínského jídla. Toto jídlo je obvykle ochlazeno a nemůžeme si být jisti, kolik času rýže strávila v hrnci po vaření, než byla zabalena do nádoby na jedno použití.
A jak tomu tedy zabránit?
Článek pokračuje na další straně..