5000 Kč na dítě do 18 let. Ministerstvo práce řeší, jak se budou kontrolovat příjmy rodin!

Šéf resortu práce Marian Jurečka v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekl, že bude potřebné například zkontrolovat příjmy rodin, ve kterých je alespoň jeden z rodičů živnostník. Podle něj to sice vypadá jednoduše, ale ve skutečnosti to tak není.

Jednou za 10 let při sčítání lidu statistici zaznamenávají informace o podobě rodiny. Tyto výsledky jsou ale anonymní, takže ministři nemají přesné údaje o složení rodin. Navíc mnoho rodičů není sezdána. Někteřírodiče spolu žijí v jednom bytě i po rozvodu.

Resort proto nyní řeší, jak se budou domácnosti posuzovat. Například by bylo nutné propojit databáze a také určit způsob, jak by ministerstvo mohlo podmínky kontrolovat.

Ministerstvo potřebuje například data od České správy sociálního zabezpečení, od ministerstva financí, nebo například údaje z registru obyvatel.

Resort to musí udělat, protože vláda stanovila podmínku, že tento příspěvek dostanou jen rodiny, které mají hrubý příjem za rok nižší než jeden milion korun. Celkem v Česku žije zhruba 2,1 milionu lidí mladších 18 let.

Pokud by tento příspěvek mohly dostat všechny rodiny s dětmi do 18 let, stát by měl vynaložit 10,5 miliardy Kč. Podle Mariana Jurečky stát kvůli této stanovené podmínce sníží tuto částku o více než miliardu korun.